onsdag 3. april 2013

Fettsyrer

Hei, som Hedda har skrevet lenger ned har vi som sagt prøve i mat og helse i morgen, og derfor tenkte jeg å skrive litt om de ulike typene fettsyrer.


 
 
 
 
 
 

 
De to hovedkategoriene av fettsyrer kalles mettede fettsyrer og umettede fettsyrer. Mettede fettsyrer finnes hovedsakelig i matvarer fra dyreriket, f. eks fete kjøtt- og meieriprodukter. De mettede fettsyrene har en fast konsistens, og har form som en rett og stiv stav. Derfor kan fettmolekylene pakke seg sammen som en tett og fast figur.
Umettede fettsyrer er enten enumettet eller flerumettet. Fettsyrene har én eller flere knekker i strukturen, og kan derfor ikke pakke seg tett sammen slik som mettede fettsyrer.
Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen ikke klarer å produsere selv, og derfor må vi få dem tilført gjennom maten. Det finnes to ulike typer: Alfalinolensyre som er en omega-3-fettsyre, og linolsyre som er en omega-6-fettsyre. Begge fettsyrene er flerumettede. De essensielle fettsyrene er helt avgjørende for at hjernen og kroppen skal utvikle seg ordentlig.
-Tina


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar