De to hovedkategoriene av fettsyrer kalles mettede
fettsyrer og umettede fettsyrer. Mettede fettsyrer finnes hovedsakelig i
matvarer fra dyreriket, f. eks fete kjøtt- og meieriprodukter. De mettede
fettsyrene har en fast konsistens, og har form som en rett og stiv stav. Derfor
kan fettmolekylene pakke seg sammen som en tett og fast figur.
Umettede fettsyrer er enten enumettet eller
flerumettet. Fettsyrene har én eller flere knekker i strukturen, og kan derfor
ikke pakke seg tett sammen slik som mettede fettsyrer.
Essensielle fettsyrer er fettsyrer som kroppen
ikke klarer å produsere selv, og derfor må vi få dem tilført gjennom maten. Det
finnes to ulike typer: Alfalinolensyre som er en omega-3-fettsyre, og linolsyre
som er en omega-6-fettsyre. Begge fettsyrene er flerumettede. De essensielle
fettsyrene er helt avgjørende for at hjernen og kroppen skal utvikle seg
ordentlig.
-Tina
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar